Nyfiken på DogParkour? Del 1.

Vi börjar med att presentera DogParkour

DogParkor är en relativt ny hundsport på stark frammarch. Det finns flera organisationer som visar eller lär ut DogParkour, både i Sverige och utomlands. Den förening jag är ansluten till är en amerikansk förening som både håller kurser och utbildar instruktörer. Så i denna artikel använder jag mig av deras principer och tankar kring DogParkour. Jag har tidigare sett några banor på olika mässor, där man har fått ”prova på” DogParkour, med olika resultat. Jag har även sett olika tematräffar på lokala föreningar, då bland annat DogParkour förekommit. Så jag blev nyfiken på detta. När sedan min lokala kennelklubb vände sig till mig, i min egenskap av hundfysioterapeut, för att få råd gällande säkerhet och utformning av sin dogparkour-bana, började jag titta närmare på denna sport. En helt ny värld öppnade sig! Jag vände mig alltså till en amerikansk förening: International DogParkour Assosiation. Genom dem har jag nu börjat utbilda mig till instruktör . När detta skrivs har jag den praktiska delen kvar att göra, där man ska filma sin klass och olika övningar de lärt sig.

DogParkour passar alla raser och storlekar.

Vad är då DogParkour?

DogParkour bygger på samma filosofi som Parkour för människor, att ta sig fram längs en bana med olika hinder, ibland kallas det också ”urban agility”. Den baseras på liknande principer, där hund och förare samarbetar genom en bana med olika hinder. Det är en utmanande och rolig aktivitet, där hunden lär sig agera i sin omgivning. Precis som i den mänskliga versionen ska hunden hitta vägar att ta sig över, under, genom, balansera och klättra olika hinder. I USA kan man få olika titlar (inofficiella) samt diplom/”certificate”. Dessa diplom kan vi så klart få även i Sverige, då övningarna ska filmas och skickas in till organisationen.

Rollo är lite tveksam men litar på matte....

Olika nivåer

DogParkour kan man utföra var man vill, när man vill. Men om man är lite mer sugen på diplom så kan man följa de olika nivåerna som finns, då är det specifika övningar på olika hinder som ska utföras på de olika nivåerna. Uppbyggt ungefär som Rallylydnad. De olika nivåerna/diplomen är:

  • Grund/träning

  • Nybörjare

  • Fortsättning

  • Expert

  • Champion

  • Special

De olika nivåerna innebär olika saker och går inte att jämföra rakt av med nivåer inom andra sporter. Varje nivå har en utförlig beskrivning och förklaring, samt tydliga instruktioner för vilka övningar som ska ingå. Mycket bra tycker jag, som har lättare att dela upp saker i delmål och vill ha tydliga instruktioner på vad som krävs.

Det går naturligtvis också att träna inomhus.

DogParkour-öga

En fascinerande sak är de nya ögon man får. Det är dessutom en viktig del om man vill utvecklas och kanske ta ett diplom eller två. Det som händer när man börjar med dog parkour, är att man plötsligt får en ny förmåga att se olika utmaningar överallt. Var man än går eller åker så poppar det plötsligt upp hinder och ideer på olika övningar man skulle kunna göra. Mycket intressant fenomen, roligt för föraren men kan ibland bli frustrerande för övriga familjemedlemmar att ständigt lyssna på uttryck som : ”Oh kolla där, den cementgrejen skulle man kunna göra balans på” eller ”Oj, kolla den bänken, den kan man ju krypa under”… Detta fenomen kallas att man har fått ”Dog- Parkour eye” eller på svenska alltså ”DogParkour-öga”.

I nästa blogginlägg, “Nyfiken på DogParkour? Del 2” kommer vi att berätta mer om vilka övningar man kan genomföra.

Övningsobjekt kan man hitta överallt. En stock i skogen...

Fakta DogParkour

DogParkour är en snabbt växande sport i Sverige. Övningarna stärker hundens balans, muskler och inte minst hundens självförtroende. DogParkour främjar också samarbetet och tilliten mellan hund och förare.

Viktigt är att gå fram på hundens villkor, utmana men inte skrämma. Tänk alltid på hundens säkerhet och använd ALLTID sele för att kunna stötta hunden. (Tyvärr visar några bilder här övningar utan sele)

Belöna och ha roligt tillsammans med din hund! Har ni frågor? Kolla in www.dogparkour.org (International DogParkour Association) eller hör av dig till oss på DogMotion.

Det går naturligtvis också att träna inomhus..... ... liksom på promenaden i stan. Använd ditt DogParkour-öga!


Artikeln har tidigare publicerats i tidskriften Varghunden som ges ut av Svenska Irländsk Varghund-klubben.

Föregående
Föregående

Nyfiken på DogParkour? Del 2.