Nyfiken på DogParkour? Del 2.

I del 1 berättade vi allmänt om vad DogParkour är. Här fortsätter vi med att presentera en del övningar.

Olika övningar

DogParkour är alltså olika övningar på olika hinder. Hindrena får man komma på eller hitta själv på promenaden genom staden, i skogen eller inne. Ungefär som ” den urbana miljön” som används i vanlig parkour. Själva övningarna (om man vill följa listan för diplom) är mer specifika. Går man t ex en kurs så får man hjälp med både hur man kan lära in olika moment och vilka övningar som ingår. Men man kan självklart träna själv, för att det är roligt eller för att få ett diplom.

Övningsobjekt kan man hitta överallt. En stock i skogen...

Övningarna stärker hunden

DogParkour är mycket bra för hela hunden, både fysiskt och psykiskt. Den blir stark i kroppen och får bra balans och koordination. Dessutom får den bra självförtroende när den klarar olika hinder och utmaningar. Jag har själv märkt skillnad efter att jag började med detta, faktiskt så pass mycket att t o m veterinären påpekade hur följsam och lugn Rollo var. Sådant värmer såklart!

Några av grundövningarna är att sätta olika antal tassar på olika saker, antingen framtassar eller alla fyra tassar. Det ingår även balansgång. Så har man en lite osäker hund som kanske är lite rädd om tassar och för höjder, så kommer man absolut märka en förbättring! Lite ivriga, snabba hundar som kanske mer är av den forcerande typen, får man lära att titta på hindret först och fundera mer. Mycket nyttigt det med!

Nivåerna tydligt beskrivna

Om man nu vill följa de olika nivåerna, så är de tydligt beskrivna med vad som ska utföras. Ju högre nivå desto fler och ”svårare” övningar. Det som skiljer samma övning åt på de olika nivåerna kan vara bredd på hindret, höjd på hindret eller hur lågt eller långt hunden ska röra sig. T ex på grundnivå ska balansgång ske på ett hinder som är dubbelt så brett som hunden, medans det på nybörjar nivå ska vara lika brett som hunden.

En gammal cykelkärra fungerar också bra.

Bygg bana eller träna på naturliga hinder

Man kan bygga banor om man vill, eller så gör man olika övningar längs promenader. En kul övning är den som kallas ”kreativitet”. Då ska du på samma hinder komma på flera övningar att göra. Här är t ex en trädstam eller en parkbänk superbra. Då kan man balansera, sätta 2 tassar på, 4 tassar på, krypa under eller gå runt.

Utrustning - vad ska man tänka på?

Tänk hela tiden på hundens säkerhet! Vi ska undvika skador eller att hunden blir rädd. Genom att ha en stadig sele (med Y-front) kan man lättare hjälpa till att stabilisera hunden och stötta när den ska upp eller ner från ett hinder. Ha ett lite kortare koppel än annars, så trasslar man inte in sig så mycket. Det är vad som behövs, samt massor av gott godis såklart!! Belöna alltid och ofta. Målet är att lära hunden hur den ska göra utan att vi lockar den med godis, men du ska belöna såklart! Varför då? Jo, för att om vi bara lockar hunden genom olika övningar så lär den sig inte på samma sätt att klara av olika övningar. Den får bättre stabilitet och självförtroende om den får utföra övningar själv.

En cykelkorg går bra att kliva in i.

Exempel på grundövningar

2 tassar på: Hunden kliver upp med 2 tassar/framtassar på ett föremål. Det ska vara minst samma höjd som upp till hundens armbåge. Den ska stanna i positionen i 5 sekunder.

4 tassar på: Hunden ska hoppa/kliva upp på ett föremål med alla tassar och stanna i 5 sekunder. Stötta hunden när den hoppar ner och se till att det är mjukt underlag där den landar.

Under: Hunden ska passera under någonting som är i samma höjd som hundens huvud, t ex en horisontell gren eller liknande.

Genom: Hunden ska passera mellan två saker, bredden får vara lika brett som hundens längd. T ex mellan en stol och en vägg eller mellan två soptunnor eller stolpar.

In: Hunden ska kliva i någonting som har sidor runt om, t ex pallkrage, korg och liknande. Den ska stanna där i 5 sekunder.

Balans: Hunden ska gå på någonting som är 3 ggr så långt som hundens längd och dubbelt så brett som hundens bredd. Kanske en mur eller en trädstam.

Höj sedan nivån

Som ni ser är det väldigt enkla och säkra övningar att börja med, så hunden (och kanske föraren) blir vana med de olika övningarna. Sedan gör man det svårare genom att höja hindrena, sänka måtten för ”under”, minska bredden för ”balans” och ”genom” osv. Då kan hunden redan själva övningen, bara lite mer styrka eller precision som krävs…

Lycka till och ha kul!

Fakta DogParkour

DogParkour är en snabbt växande sport i Sverige. Övningarna stärker hundens balans, muskler och inte minst hundens självförtroende. DogParkour främjar också samarbetet och tilliten mellan hund och förare.

Viktigt är att gå fram på hundens villkor, utmana men inte skrämma. Tänk alltid på hundens säkerhet och använd ALLTID sele för att kunna stötta hunden. (Tyvärr visar några bilder här övningar utan sele)

Belöna och ha roligt tillsammans med din hund! Har ni frågor? Kolla in www.dogparkour.org (International DogParkour Association) eller hör av dig till oss på DogMotion.

Det går naturligtvis också att träna inomhus liksom på promenaden i stan. Använd ditt DogParkour-öga!


Artikeln har tidigare publicerats i tidskriften Varghunden som ges ut av Svenska Irländsk Varghund-klubben.

Föregående
Föregående

Rallylydnad - en fantastisk värld av samarbete och glädje!

Nästa
Nästa

Nyfiken på DogParkour? Del 1.